• Ρήγα Φεραίου 5, Νέα Ιωνία
  • 2102799106
  • mail@3dim-n-ionias.att.sch.gr
  • Ρήγα Φεραίου 5, Νέα Ιωνία
  • 2102799106
  • mail@3dim-n-ionias.att.sch.gr

2η θέση στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής

Ναί είμαστε στη 2η θέση!!!!!!

Βίντεο από την κατάκτηση

Το σχολείο μας στον διαγωνισμό με θέμα : ” Η δική μου Πόλη ” με το Project : “ Corona Borealis – Gemma ” ( Ο Θησέας βρίσκει την  Αριάδνη ) κέρδισε τη 2η θέση στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής το 2015

Project : “ Corona Borealis – Gemma ” ( Ο Θησέας βρίσκει την  Αριάδνη )

             3ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας

Project : “ Corona Borealis – Gemma ” ( Ο Θησέας βρίσκει την  Αριάδνη )

Ομάδα Ρομποτικής : Η ομάδα μας αποτελείται από 6 μαθητές του ΣΤ 1 & ΣΤ 2 των τάξεων του σχολείου μας.

Συντονιστές : Συντονιστές & προπονητές μας είναι οι δάσκαλοι των ΣΤ 1 & ΣΤ 2 τμημάτων των  του σχολείου μας.

Θέμα Project : Ο Θησέας βρίσκει την  Αριάδνη.

Επιλογή θέματος : Ελληνική Μυθολογία – Αστρονομία

Ο μύθος :      Όταν ο Θησέας, γιός του Αιγέα, βασιλιά των Αθηνών, έφτασε στην Κρήτη, για να προσφερθεί ως θύμα στον Μινώταυρο , συνάντησε την κόρη του Μίνωα, Αριάδνη, και κέρδισε την εύνοιά της. Για να τον γλιτώσει από βέβαιο θάνατο, η Αριάδνη κατέφυγε σ΄ ένα τέχνασμα : του έδωσε ένα κουβάρι νήμα (ο περίφημος Μίτος της Αριάδνης), χάριν τού οποίου μπόρεσε να βρει την έξοδο του Λαβύρινθου μετά την νικηφόρα πάλη του με τον Μινώταυρο. Στη φυγή του από την Κρήτη, ο Θησέας πήρε μαζί του την Αριάδνη και έπλευσαν προς την Αθήνα. Στο γυρισμό τους για την Αθήνα, ο Θησέας και οι σύντροφοί του έκαναν μια στάση στο νησί της Νάξου. Εκεί, στο όνειρο του Θησέα εμφανίστηκε ο θεός Διόνυσος και του είπε ότι έπρεπε να φύγουν από το νησί χωρίς την Αριάδνη, αφού ήταν γραφτό να μείνει εκεί και να γίνει γυναίκα του. Η Αριάδνη έμεινε στη Νάξο και παντρεύτηκε το θεό Διόνυσο ο οποίος την “άρπαξε” με ένα άρμα που το έσερναν πάνθηρες. Έτσι αναπτύχθηκε και η λατρεία της σαν θεότητα στο νησί. Ο Διόνυσος χάρισε στην Αριάδνη ως γαμήλιο ένα χρυσό στεφάνι. Το στέμμα- στεφάνι ήταν φιλοτεχνημένο από τον Ήφαιστο, διακοσμημένο με τα πολυτιμότερα πετράδια της ανατολής, και κατασκευασμένο με «πύρινο χρυσάφι και κόκκινους ινδικούς πολύτιμους λίθους τοποθετημένους σε σχήμα ρόδου». Έτσι η θνητή Αριάδνη μεταφέρθηκε στον ουρανό. Έφθασε να γίνει αθάνατη σύζυγος θεού και διάσημη ανάμεσα στους αστερισμούς μένοντας αθάνατη στη μνήμη των ανθρώπων.

Ο αστερισμός Corona Borealis – Gemma :

Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως ο Ερατοσθένης, τον γνώριζαν αρχικά απλώς ως «ο Στέφανος», αφού δεν υπήρχε τότε ο αστερισμός Νότιος Στέφανος. Αργότερα τον προσδιόριζαν με τα επίθετα «πρώτος» και βόρειος. Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν την ελληνική ονομασία ως Corona Borea, Corona Borealis και Corona Septentrionalis. Επίσης γνώριζαν τον αστερισμό ως το «Στέμμα του Βουλκάν» ή της Αμφιτρίτης, αλλά κυρίως ως Ariadnaea Corona. Αυτά τα προσωνύμια αναφέρονται στην Αριάδνη και το Θησέα και τη μετατροπή της Αριάδνης σε αστερισμό. Μερικοί, όπως ο Οβίδιος, πίστευαν ότι η ίδια η Αριάδνη μετατράπηκε στον αστερισμό. Αλλά ο Απολλώνιος ο Ρόδιος γράφει στα Αργοναυτικά του:                                                                                       

«Ακόμα το σημάδι της φαίνεται στα ουράνια ,

κι ανάμεσα στ’ αστραφτερά σύμβολα τ’ ουρανού

τ’ αστροστόλιστο στέμμα της Αριάδνης γλιστρά»

      Ο θρύλος που συνδέει τον αστερισμό με την Αριάδνη φαίνεται ότι καταγράφηκε για πρώτη φορά τον 5ο αι. π.Χ. από τον Φερεκύδη. Είναι αστερισμός στο βόρειο ημισφαίριο, ορατός με γυμνό μάτι, που βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών του Βοώτη, του Όφη και του Ηρακλή και διακρίνεται εύκολα από τη διάταξη των αστέρων του σε ημικύκλιο με μεγάλη λαμπρότητα. Ο λαμπρότερος από αυτούς ονομάστηκε από τους Αρχαίους Έλληνες Μαργαρίτης και από τους Άραβες Gemma (= έξοχος). Διεθνώς ονομάζεται Corona Borealis με σύμβολο CrΒ.  Αποτελείται από τους παρακάτω αστέρες: Ο αστέρας α Βορείου Στεφάνου είναι και ο φωτεινότερος του αστερισμού, Ο β Βορείου Στεφάνου είναι γνωστός με το όνομα Νουσακάν (Nusakan), Ο γ, διπλός, Ο ε, Ο θ, Ο ρ Βορείου Στεφάνου (ρ Coronae Borealis, ρ CrB), Ο μεταβλητός αστέρας R Βορείου Στεφάνου (R Coronae Borealis, R CrB), Ο T Βορείου Στεφάνου, O V Βορείου Στεφάνου (V CrB),  Ο HD 140913. Πέρα από τους παραπάνω αστέρες του Γαλαξία μας, ο Βόρειος Στέφανος έχει και ένα σμήνος γαλαξιών, γνωστό ως Σμήνος Βορείου Στεφάνου.

Συσχέτιση σεναρίου με LEGO WEDO & SCRATCH :

Η ομάδα μας επειδή ζει στην Νέα Ιωνία σκέφτηκε να παρουσιάσει ένα θέμα που έχει σχέση με την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και της ιστορικής της σημασίας. Έτσι θεωρήσαμε σωστό να ασχοληθούμε με τον ήρωα αλλά και βασιλιά της Αθήνας το Θησέα. Διαβάσαμε πολύ, θυμηθήκαμε τη μυθολογία, τα κατορθώματα αλλά και τη ζωή του Θησέα. Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τον ήρωα Θησέα με την περιοχή που ζούμε εμείς σήμερα τη Νέα Ιωνία. Επειδή δε βρήκαμε κάποια στοιχεία από τη μυθολογία για την περιοχή μας μιας και αυτή δημιουργήθηκε μετά το 1922, σκεφτήκαμε την ευρύτερη περιοχή και τι μπορούμε να βρούμε ως κατασκευή που θα αναδεικνύει την περιοχή μας και θα μπορεί να προσφέρει σενάριο για το διαγωνισμό. Μετά από πολύ σκέψη αποφασίσαμε να επιλέξουμε δυο περιοχές που βρίσκονται κοντά μας, είναι εξέχουσες και διάσημες τοποθεσίες για την Αθήνα και προσφέρονται κατασκευαστικά με LEGO. Οι περιοχές είναι η Πάρνηθα με το γνωστό σε όλους τελεφερίκ και η Πεντέλη με το διάσημο αστεροσκοπείο της. Ψάξαμε στο δίκτυο για ιδέες και κατασκευές, βρήκαμε λίγα πράγματα, μελετήσαμε το σετ της LEGO WEDO για τις δυνατότητες που παρέχει και αποφασίσαμε ότι μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα αστεροσκοπείο και ένα τελεφερίκ. Το πρόβλημα ήταν με τι σενάριο θα δέναμε όλο το project και πως θα το συνδυάζαμε με το Θησέα τον ήρωα της Αθήνας. Εκεί μας βοήθησαν οι συντονιστές μας οι οποίοι μας θύμισαν το μύθο της Αριάδνης και της αρπαγής της από το θεό Διόνυσο. Μας προέτρεψαν να βρούμε το μύθο και να τον μελετήσουμε βαθύτερα. Ανακαλύψαμε έτσι ότι η Αριάδνη μετατράπηκε σε αστερισμό ή εναλλακτικά ότι το στέμμα που της χάρισε ο Διόνυσος είναι ο γνωστός αστερισμός Βόρειος Στέφανος Corona Borealis ή Gemma. Το σενάριο βρέθηκε. Μετά από πολλές ώρες καταλήξαμε ότι ο Θησέας ψάχνοντας τη χαμένη του Αριάδνη θα πάρει το τελεφερίκ και θα ανέβει στο αστεροσκοπείο όπου θα βρει το στέμμα της Αριάδνης ή αλλιώς το Corona Borealis.

Δράσεις :   

Μιλήσαμε στους συμμαθητές μας για την ιδέα μας. Ζητήσαμε τη βοήθειά τους σε όποιον τομέα μπορούν και σε ότι υλικά μπορούν να προσφέρουν. Το βασικό μας πρόβλημα ήταν τα LEGO. Ευτυχώς ο συμμαθητής μας Ανδρέας Παπαδόπουλος είχε πολλά LEGO και είχε την ευγενή καλοσύνη να μας τα προσφέρει για την εργασία μας. Τον ευχαριστούμε γιατί χωρίς αυτόν θα αντιμετωπίζαμε σοβαρό πρόβλημα. Μετά ξεκινήσαμε την κατασκευή. Κατασκευάσαμε πρώτα το τελεφερίκ και κάναμε δοκιμές με το Scratch να δούμε πως θα λειτουργήσει. Έπειτα κατασκευάσαμε το αστεροσκοπείο και κάναμε πάλι δοκιμές. Στο τέλος δημιουργήσαμε το σενάριο και το τεχνικό μέρος στο Scratch και μείναμε ικανοποιημένοι. Τώρα ήρθε η σειρά της μακέτας. Έπρεπε να κάνουμε ένα βουνό και έτσι χρησιμοποιήσαμε γύψο, το φτιάξαμε το διακοσμήσαμε και το βάψαμε με χρώματα και πολύ κέφι μαζί… Μετά ήρθαν οι δοκιμές. Εδώ μπορούμε να πούμε ότι περάσαμε πολλές ώρες με τεστ, αποτυχίες, χρονομέτρηση, αλλαγές προγραμματισμού, έρευνα και εκμάθηση των δομών του Scratch, τροποποίηση σεναρίου, διαφορετικές γνώμες, αλλά τελικά τα καταφέραμε και πετύχαμε να δουλεύει και το project αλλά και η μακέτα με την τρισδιάστατη αναπαράσταση.

   Μηχανικά μέρη – αυτοματισμοί – αισθητήρες :

        Χρησιμοποιήσαμε το ολοκληρωμένο σετ Lego WeDo για να κατασκευάσουμε και να προγραμματίσουμε τα μοντέλα μας. Χρησιμοποιήσαμε 1 μοτέρ κίνησης με μειωτήρα για επιβράδυνση της κίνησης στο τελεφερίκ, 1 μοτέρ κίνησης για το αστεροσκοπείο, 1 αισθητήρα κλίσης για την έναρξη της κίνησης στο τελεφερίκ από το Θησέα, 1 αισθητήρα απόστασης για έναρξη της κίνησης στο αστεροσκοπείο από το βαγόνι του τελεφερίκ, 2 USB Hub για να συνδέσουμε και να ελέγξουμε τα μοτέρ και τους αισθητήρες, 2 Laptop για τα 2  USB Hub  καθώς και το μικρόφωνο των Laptop για την ηχογράφηση του σεναρίου. Επίσης χρησιμοποιήσαμε 12 Volt Led συνδεμένα με αντιστάσεις για ν΄ αναβοσβήνουν με διακόπτη και τροφοδοσία από μπαταρία 9 Volt και Buzzer για τον ήχο κίνησης του αστεροσκοπείου.

Ελπίζουμε να έχουμε μια αξιοπρόσεκτη παρουσία στο διαγωνισμό. Εμείς πάντως το διασκεδάσαμε !!!

  • Share This: