• Ρήγα Φεραίου 5, Νέα Ιωνία
  • 2102799106
  • mail@3dim-n-ionias.att.sch.gr
  • Ρήγα Φεραίου 5, Νέα Ιωνία
  • 2102799106
  • mail@3dim-n-ionias.att.sch.gr
Τιμητική παρουσίαση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Η ομάδα παρουσιάζει στον κ. Πρόεδρο!!!

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας

“ Gemma Robot Neas Ionias ”

Ανοικτή Κατηγορία Δημοτικού 2019:

Αρχιπέλαγος Αιγαίο:

« Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά »

3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας

Project  :

« Α.Ε.Ν.Α.Ο.Σ – ΘΕΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ – ΛΗΜΝΟΣ »

ἀεί (πάντα) + νάω (ρέω)

Ομάδα Ρομποτικής : Η ομάδα μας αποτελείται από 6 μαθητές των Ε 1 & Ε 2 τμημάτων του σχολείου μας.

Συντονιστές : Προπονητής μας είναι ο δάσκαλος του Ε1 τμήματος και υποδιευθυντής  του σχολείου μας.

Η ιδέα…

Στα πλαίσια του θέματος του διαγωνισμού και ψάχνοντας να βρούμε με ποιο νησί θα ασχοληθούμε, μας ήρθε η έμπνευση να ανατρέξουμε στην ιστορία της Ελλάδος και την υπέροχη – ανεξάντλητη μυθολογία μας. Μετά από αρκετή μελέτη, ανακαλύψαμε ότι υπάρχει τρόπος να συνδυάσεις το παλιό με το νέο και με φαντασία να πλέξεις ένα σενάριο συμβατό με το θέμα μας.

Έτσι η μυθολογία, μας οδήγησε στο Θεό Ήφαιστο, αυτόν τον πρωτοπόρο και εφευρέτη των πρώτων ρομποτικών κατασκευών στην ιστορία. Μελετώντας μένεις άναυδος από την πλούσια και ευρηματική φαντασία των αρχαίων Ελλήνων, που σήμερα καταλαβαίνουμε ότι είχαν ήδη εφεύρει το μέλλον.

Ανατρέχοντας στις κατασκευές του Ολύμπιου Θεού βρήκαμε πλούσιο υλικό που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, μιας και οι αυτοματισμοί που κατασκεύασε και περιγράφονται με λεπτομέρεια στην μυθολογία μας είναι ανεξάντλητοι.

Διαβάσαμε λοιπόν όλες τις κατασκευές του Θεού Ήφαιστου και προσπαθήσαμε να τις τροποποιήσουμε και να τις προσαρμόσουμε στο θέμα μας, με πολλές ώρες έρευνας και πλοκής έτσι ώστε οι ρομποτικές εφαρμογές του Θεού Ήφαιστου να μετατραπούν σε ανανεώσιμες – εναλλακτικές μορφές ενέργειας και να δώσουν αυτονομία στο νησί.

Το νησί δεν είναι τυχαίο, γιατί η μυθολογία μας οδήγησε στη Λήμνο, όπου ο Δίας εκνευρισμένος πέταξε τον Ήφαιστο και αυτό ήταν η αφορμή και η έμπνευση να συνδυάσουμε το νησί με τις κατασκευές του Ήφαιστου και την ενεργειακή αυτάρκεια που εμείς θέλαμε.

Μετουσιώσαμε λοιπόν τις ρομποτικές κατασκευές του Ήφαιστου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη Λήμνο και δέσαμε το μύθο με τον 21ο αιώνα.

Για να σας κεντρίσουμε το ενδιαφέρον αναφέρουμε :

Ηλιακή ενέργεια:

 Άρμα Θεού Ήλιου κατασκευασμένο από τον Ήφαιστο μετουσιώνεται σε ηλιακούς συσσωρευτές

Αιολική ενέργεια:

Αυτόματα φυσερά κατασκευασμένα από τον Ήφαιστο μετουσιώνονται σε ανεμογεννήτρια

Ενέργεια από υδατόπτωση:

Υδραυλικές κατασκευές στο παλάτι του Αιήτη μετουσιώνονται σε υδροστρόβιλο.

Κυματική ενέργεια:

Ο Ποσειδώνας βοηθά με τα κύματά του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, καθώς και για παραγωγή πόσιμου νερού από αφαλάτωση.

Γεωθερμική ενέργεια:

Η τέταρτη βρύση στο παλάτι του Αιήτη μετουσιώνεται σε ενέργεια από τη γη και παροχή ζεστού νερού.

Αφαλάτωση και ύδρευση – άρδευση:

Υδραυλικά συστήματα που δουλεύουν ασταμάτητα, βρύσες με διάφορα υγρά να αναβλύζουν κατασκευασμένα για βασιλιάδες και παλάτια της μυθολογίας, που προϋποθέτουν πολύπλοκους υδραυλικούς μηχανισμούς, μετουσιώνονται σε αφαλάτωση και αρδευτικό σύστημα.

Επικοινωνία του νησιού σε όλες τις καιρικές συνθήκες:

Τα αυτόματα πλοία ( ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ ) από το νησί των Φαιάκων μετουσιώνονται σε υποβρύχιο και καράβια, καθώς και σε τεράστια πλατφόρμα με δυνατά μπράτσα που μεταφέρει επιβάτες και προϊόντα με κάθε καιρό..

Συγκοινωνία:

Ο Ήφαιστος  κατασκεύασε 20 χρυσούς αυτοκινούμενους τρίποδες με τροχούς, προκειμένου να μετακινούνται οι Θεοί, μετουσιώνονται σε αυτόματα ρομποτικά οχήματα και τελεφερίκ.

Ανακύκλωση – Αεριοποίηση βιομάζας ( αέριο σύνθεσης – syngas ):

Ο Ήφαιστος  κατασκεύασε ένα τεράστιο χυτήριο πάνω από ένα πύρινο καζάνι όπου έριχνε τα περισσεύματα, τα έλιωνε και τα ξαναχρησιμοποιούσε, μετουσιώνονται σε ανακύκλωση και παραγωγή αερίου σύνθεσης – syngas.

Τεχνητή νοημοσύνη:

Ο Ήφαιστος είναι ο δημιουργός των χρυσών παρθένων (Χρυσές θεραπαίνιδες ) ,που ήταν ζωντανές, τον υπηρετούσαν, κινούταν, μιλούσαν και τον καταλάβαιναν βοηθώντας τον στις κατασκευές, μετουσιώνονται σε αυτοματισμούς χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Μυθολογικό Πλαίσιο :

Όλυμπος, ο Δίας και η Ήρα μάλωναν. Οι φωνές της πρώτης θεάς αντηχούσαν σ’ ολόκληρο τον Όλυμπο και προκαλούσαν τα σχόλια των υπολοίπων. Δεν μπορούσε να διανοηθεί πώς κατάφερε ο σύζυγός της, παρόλες τις δικές της προσπάθειες να τον παρακολουθεί συνέχεια, να συνάψει ερωτικές σχέσεις με μια θνητή, την Αλκμήνη. Το χειρότερο απ’ όλα ήταν ότι απέκτησε μαζί της κι ένα γιο, τον Ηρακλή. Ο Δίας άρχισε ν’ αστράφτει και να βροντά από τα νεύρα του δεν άντεχε άλλο την αρρωστημένη ζήλια της Ήρας.

Ο καημένος ο Ήφαιστος σ’ αυτόν τον τρικούβερτο καβγά πήρε το μέρος της μητέρας του. Ο πατέρας του τότε, θολωμένος καθώς ήταν από την οργή του, άρπαξε τον άσχημο γιο του και τον πέταξε μ’ όλη του τη δύναμη κάτω από τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος μια ολόκληρη μέρα στροβιλιζόταν στην ατμόσφαιρα και τελικά κατέληξε με ορμή πάνω στη Λήμνο. Το σώμα του βρόντηξε σε κάποια βράχια του νησιού και από τότε ο Ήφαιστος κουτσάθηκε για όλη του τη ζωή. Οι κάτοικοι της Λήμνου τον περιποιήθηκαν και τον φρόντισαν με αγάπη και υπομονή.

Εκεί στη Λήμνο ο Θεός Ήφαιστος έστησε το εργαστήριό του μόνος, λυπημένος και απόμακρος από τους Θεούς σκέφτηκε πως ήταν η ώρα να βοηθήσει τους ανθρώπους για να εκδικηθεί τον Δία, τη μητέρα του Ήρα και τους άλλους Θεούς. Δημιουργεί τη φωτιά από τον κεραυνό του Δία και έτσι δαμάζει την ενέργεια της φύσης για να την χρησιμοποιήσει σε κατασκευές που θα τον υπηρετούν.

Έτσι ο Ήφαιστος παρέμεινε για 9 ολόκληρα χρόνια στη Λήμνο, ανταποδίδοντας την αγάπη του προς τους κατοίκους, έφτιαξε το εργαστήριό του στο βουνό Μόσυχλον και βοήθησε τους κατοίκους του νησιού με εφευρέσεις και κατασκευές πρωτοπόρες και καινοτόμες έτσι ώστε το νησί να γίνει ενεργειακά αυτόνομο.

Στην αρχή κατασκευάζει τα πρώτα ρομπότ στην ιστορία δυο αγάλματα όμοια με τους Αθανάτους, που τους έδινε ζωή και κίνηση και τον ακολουθούσαν. Είναι ο δημιουργός των χρυσών παρθένων (Χρυσές θεραπαίνιδες ) , που ήταν ζωντανές, τον υπηρετούσαν, κινούταν, μιλούσαν και τον καταλάβαιναν βοηθώντας τον στις κατασκευές. Τα θαυμαστά επιτεύγματα του τεχνολόγου θεού ολοκληρώνονται με την κατασκευή αυτών των δυο ανθρωπόμορφων μηχανών , δύο ρομπότ , που έχουν λογικό ,φωνή και δύναμη και είναι σε θέση να κουβαλάνε τον κουτσό Ήφαιστο στα χέρια. ( τεχνητή νοημοσύνη ).

Συνεννοείται με τον Προμηθέα και αποφασίζουν για το καλό της ανθρωπότητας να χαρίσουν τη φωτιά στους θνητούς, γιατί κατάλαβαν ότι ήταν το μοναδικό μέσο ανάπτυξης του πολιτισμού, αυτή η ανεξάντλητη πηγή ενέργειας που πήγαζε από τον κεραυνό του Δία και κατ’ επέκταση από τη δύναμη της φύσης.

 Τέλος ο Ήφαιστος κατασκευάζει έναν ολόχρυσο θρόνο για τη μητέρα του Ήρα. Σκάλισε επάνω εικόνες και παραστάσεις από τα γλέντια των θεών και από την καθημερινή τους ζωή. Η Ήρα πραγματικά ενθουσιάστηκε από το δώρο του γιου της και το δοκίμασε αμέσως. Κάθισε αρκετή ώρα καμαρώνοντας και συζητώντας με τους υπόλοιπους θεούς. Όταν όμως θέλησε να σηκωθεί, ανακάλυψε με μεγάλη έκπληξη ότι αυτό της ήταν αδύνατο.

Ο Ήφαιστος είχε τοποθετήσει αόρατα δεσμά που την εμπόδιζαν να απομακρυνθεί από το θρόνο, για να την εκδικηθεί που τον πέταξε από τον Όλυμπο όταν ήταν μωρό. Η Ήρα ζητούσε να τη συγχωρέσει και με κλάματα τον παρακαλούσε να λύσει τα αόρατα δεσμά. Όλοι οι θεοί πήραν το μέρος της και άρχισαν να μαλώνουν τον Ήφαιστο. Ο Άρης, ο θεός του πολέμου, που ήταν και αυτός γιος της Ήρας, θύμωσε πάρα πολύ. Όρμησε στον Ήφαιστο για να τον πείσει με τη βία, όμως ο αδερφός του είχε κιόλας αρπάξει έναν αναμμένο δαυλό και τον είχε εκσφενδονίσει εναντίον του. Ο Άρης φοβήθηκε πολύ και κούρνιασε ανάμεσα στις θεές. Κατόπιν ο Ήφαιστος αποχώρησε για τη Λήμνο, που ήταν το αγαπημένο του νησί, αφήνοντας σύξυλους τους υπόλοιπους θεούς που με το ζόρι συγκρατούσαν τα γέλια τους βλέποντας την Ήρα σ’ αυτή την κωμική κατάσταση.

Μετά άρχισε τα δώρα στους θεούς και ήρωες. Στον Δία δώρισε την αιγίδα και το σκήπτρο, στη Δήμητρα το δρεπάνι και στον Απόλλωνα και την Άρτεμη τα βέλη τους. Στον Ήλιο χάρισε το λαμπρό άρμα του με το οποίο διέσχιζε αδιάκοπα τον ουρανό και στον Διόνυσο ένα ολόχρυσο κύπελλο. Στη φιλάρεσκη Αφροδίτη, τη γυναίκα του, χάρισε εξαιρετικά περιδέραια και άλλα κοσμήματα από πολύτιμα πετράδια, όπως επίσης και ένα μαλαματένιο καθρεφτάκι που δεν το αποχωριζόταν ποτέ.

Έδωσε στον Ηρακλή ένα χρυσό θώρακα, στην Αριάδνη ένα στεφάνι από πολύτιμα μέταλλα και πετράδια και στον Κάδμο ένα περιδέραιο για το γάμο του με την Αρμονία. Στον Αιήτη δώρισε δυο άγριους ταύρους που έβγαζαν φωτιές από τα ρουθούνια τους και είχαν χάλκινα πόδια, βρύσες με διάφορα υγρά να αναβλύζουν, ζεστά και κρύα, που προϋποθέτουν πολύπλοκους υδραυλικούς μηχανισμούς, στον Αλκίνοο ασημένια σκυλιά που φρουρούσαν τα ανάκτορά του. Μια από τις πιο σημαντικές κατασκευές του είναι και τα όπλα του Αχιλλέα, μετά από παράκληση της Θέτιδας. Έτσι έδωσε στην Αριάδνη ένα στεφάνι από πολύτιμα μέταλλα και πετράδια και στον Κάδμο ένα περιδέραιο για το γάμο του με την Αρμονία.

Ρομποτικές κατασκευές Τεχνητής Νοημοσύνης από τον Θεό Ήφαιστο

« Από το μέλλον του παρελθόντος στο παρόν του μέλλοντος »

Τάλως ο μπρούτζινος γίγαντας :

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αρχαία ελληνικά μυθικά αυτόματα είναι ο χάλκινος γίγαντας και φρουρός της Κρήτης Τάλως. Πρόκειται για ένα τεράστιο μηχανικό σύστημα, μια μηχανή άτρωτη με ανθρώπινη μορφή, κινούμενη με σύστημα υδραυλικό στο εσωτερικό της. Μια φλέβα, μια σύριγγα, ένας σωλήνας έκρυβε μέσα στο γίγαντα τη δύναμη της ζωής του, το τεχνητό του αίμα, το υγρό Ιχώρ, όμοιο με λιωμένο μολύβι. Με το υγρό αυτό, υδραυλικά δηλαδή, έμπαιναν σε κίνηση τα μεταλλικά μέρη της θεόρατης ανθρωπομηχανής. Το υδραυλικό αυτό σύστημα ήταν η ζωή της μηχανής. Κι αρκούσε να χυθεί το υγρό για να σωριαστεί ο γίγαντας κάτω σαν ένας σωρός παλιοσίδερα.

Πανδώρα το ομορφότερο ζωντανό δημιούργημα του Ήφαιστου :

Ο Δίας ήταν ενοχλημένος από την πράξη του Προμηθέα, γιού του Ιαπετού, να κλέψει τη φωτιά από τους θεούς και να τη μεταφέρει στους ανθρώπους. Οι ιδιότητες της φωτιάς είχαν θεϊκή δύναμη και οι άνθρωποι έπρεπε να πληρώσουν ακριβά για την απόκτησή της. Έτσι, ο οργισμένος Δίας στέλνει στον Προμηθέα την Πανδώρα για σύζυγο. Ο Ήφαιστος, ο θεός της φωτιάς έφτιαξε στο εργαστήρι του από χώμα την πρώτη γυναίκα, την Πανδώρα. Αρχικά ήταν ένα άγαλμα. Κατά μια εκδοχή ο Ήφαιστος έφτιαξε το άγαλμα της Πανδώρας κατά παραγγελία του Δία. Ήταν όμως τόσο όμορφη η αγαλμάτινη μορφή, ώστε ο Δίας αποφάσισε να της δώσει ζωή.

 Η Αθηνά της έμαθε να υφαίνει και η Αφροδίτη την έκανε ποθητή, ενώ ο Δίας, όπως αναφέρει ο Ησίοδος, έβαλε τον Ερμή να της δώσει ξεδιάντροπο μυαλό και πανούργα φύση και να της διδάξει τα ψέματα. Της δόθηκαν σαν δώρα επίσης τα χαρίσματα της Πειθούς και των Χαρίτων και ο Ερμής της έδωσε και ομιλία (παν+δώρα: που έχει όλα τα δώρα).

H περίεργη Πανδώρα, ή σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Επιμηθέας, έβγαλε το μεγάλο πώμα από το πιθάρι και σκόρπισε όλα τα δεινά που περιείχε, τις αρρώστιες και τις πίκρες, όλες τις συμφορές και τις δυστυχίες των ανθρώπων, που εξαπλώνονται με τον τρόπο αυτό στον κόσμο. Μόνο η Ελπίδα έμεινε τελευταία στο άθραυστο μεγάλο πιθάρι «γιατί την κράτησε εκεί το πώμα με τη θέληση του Δία». Η Ελπίδα που απέμεινε τελευταία, ήταν το μήνυμα της παρηγοριάς για την ανθρωπότητα.

Μετουσίωση ρομποτικών κατασκευών του Ήφαιστου

σε ανανεώσιμες και εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ο Ήφαιστος μετατρέπει με τις ρομποτικές κατασκευές στη Λήμνο σε Α.Ε.Ν.Α.Ο.Σ

Ανανεώσιμη Ενέργεια στα Νησιά για Ανάπτυξη, Οικονομία και Συνοχή

Σενάριο :

Υποβρύχιο & Πλατφόρμα ( Επικοινωνία ):

Ο Ήφαιστος αποφάσισε να βοηθήσει τους κατοίκους της Λήμνου που ταλαιπωρούνταν με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και παρέμειναν αποκλεισμένοι όταν είχε τρικυμιά και θαλασσοταραχή. Σκέφτηκε λοιπόν να κατασκευάσει αυτόματα πλοία ( ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ ).Τα πλοία είναι αυτόματα. Ξέρουν από μόνα τους να ταξιδεύουν, να προσανατολίζονται, να κατευθύνονται στον προορισμό τους, χωρίς κυβερνήτες και χωρίς πηδάλιο.

 Ακολουθούν τη σωστή κατεύθυνση ακόμη και με συννεφιά ή τη νύχτα. Είναι ταχύτατα και ασφαλή, φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ,ώστε να μην παθαίνουν βλάβη και να μη βουλιάζουν καθώς και να κινούνται κάτω από τη θάλασσα (Τα πλοία των Φαιάκων ). Τα πλοία διαθέτουν ανώτερη νοημοσύνη και ρωτούν τον ταξιδιώτη:

«Πες μου για τη χώρα σου και το λαό σου και την πόλη σου για να σε πάμε εκεί, τα πλοία είναι κατασκευασμένα με σκέψη. Γιατί δεν υπάρχουν κυβερνήτες στα πλοία, ούτε πηδάλια σαν αυτά που έχουν τα άλλα καράβια. Αλλά τα πλοία ξέρουν τις διαθέσεις και τις σκέψεις των ανθρώπων και γνωρίζουν τις πατρίδες όλων, και με εξαιρετική ταχύτητα διανύουν τις θαλασσινές αποστάσεις, ακόμη κι όταν έχει σκοτάδι και συννεφιά. Και ποτέ δεν υπάρχει φόβος να πάθουν καμιά βλάβη». Κατασκεύασε έτσι ένα υποβρύχιο που θα μπορούσε να ταξιδεύει με οποιονδήποτε καιρό και να εξασφαλίζει την επικοινωνία των Λημναίων με τον υπόλοιπο κόσμο.

Κυματική ενέργεια ( Ανεξάντλητη καθαρή ενέργεια ):

Η πλατφόρμα προκαλεί ώση στην ακτή και έτσι παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τα κύματα που παράγονται από την πλεύση της πλατφόρμας που είναι καθαρή ενέργεια και φυσικά βοηθά και στην διαδικασία της αφαλάτωσης.

Rover &Τελεφερίκ ( Συγκοινωνία ):

Για να μετακινούνται οι Λιμναίοι με ασφάλεια κάτω από δύσκολες συνθήκες και σε κάθε έδαφος ο Ήφαιστος  κατασκεύασε χρυσούς αυτοκινούμενους τρίποδες με τροχούς, προκειμένου να μετακινούνται οι Λιμναίοι και να κάνουν τις εργασίες τους. Οι τρίποδες αυτομάτως έπαιρναν θέση μπροστά από κάθε άνθρωπο που ήθελε να μετακινηθεί.

Όταν έφτανε στον προορισμό του, αμέσως ο κάθε τρίποδας πήγαινε στο μέρος που του όριζε ο κάτοχός του και περίμενε νέες εντολές. ( αυτοκινούμενα  ρομποτικά οχήματα ).

Ανεμογεννήτρια ( Αιολική ενέργεια ):

Για να εξασφαλίσει ο Ήφαιστος ότι οι κάτοικοι της Λήμνου δεν θα ξεμείνουν από νερό κατασκεύασε Αυτορρυθμιζόμενα φυσερά ( Ανεμογεννήτριες ) που θα αντλούσαν θαλασσινό νερό  και θα το αποταμιεύαν σε ταμιευτήρες. Είκοσι όλα μαζί, και τα φυσερά, φυσούσανε μες στα καμίνια βγάζοντας κάθε λογής δυνατόν αέρα, άλλοτε γρήγορα σαν να βιαζότανε κι άλλοτε αργά, όπως ήθελε ο Ήφαιστος κι όπως το ζήταγε η δουλειά του. Ο Ήφαιστος βρίσκεται μόνος του στο εργαστήρι του, χωρίς βοηθούς, και αρκεί να προστάξει είκοσι μαζί φυσερά για να αρχίσουν να δουλεύουν. Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά τα φυσερά αυτορυθμίζονται και αυξομειώνουν την ταχύτητα λειτουργίας τους ανάλογα με τις ανάγκες της δουλειάς. Και τα χάρισε στη Λήμνο και τους κατοίκους της που με τόση αγάπη τον περιέθαλψαν και τον έκαναν προστάτη Θεό τους.

Αφαλάτωση:

Στη συνέχεια σκέφτηκε να κατασκευάσει αυτόματα μηχανήματα για να μπορούν οι κάτοικοι της Λήμνου να χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό για τις ανάγκες τους αλλά και για το πότισμα των χωραφιών τους. Όταν το νερό δεν επαρκούσε, έπαιρνε νερό από τη θάλασσα και αφού το έβραζε για να φύγει το αλάτι, κατέληγε σε υπόγειο ταμιευτήρα που συμπλήρωνε την έλλειψη όταν αυτή υπήρχε από τη μεγάλη κατανάλωση ή από την έλλειψη βροχών (Αφαλάτωση ).

Άρδευση & υδροστρόβιλος:

Έτσι κατασκεύασε αυλάκια με υπόγειους ταμιευτήρες νερού που έφταναν σε όλο το νησί και το περίσσευμα πήγαινε στον ταμιευτήρα. Ήταν υδραυλικά συστήματα που δουλεύουν ασταμάτητα, βρύσες με διάφορα υγρά να αναβλύζουν, που προϋποθέτουν πολύπλοκους υδραυλικούς μηχανισμούς ( Οι 3 βρύσες στο παλάτι του Αιήτη ).

Γεωθερμική ενέργεια:

Επειδή οι κάτοικοι είχαν ανάγκη από ζεστό νερό, ο Ήφαιστος σκέφτηκε με τη βοήθεια των Αυτορρυθμιζόμενων φυσερών να αντλήσει νερό από υπόγειες θερμές πηγές που βρίσκονταν μέσα στη γη και θερμό αέρα από το ηφαίστειο μέσα στο όρος Μόσυχλον ( Γεωθερμική ενέργεια ). Έτσι, όλο το χρόνο οι κάτοικοι της Λήμνου χαίρονταν το ζεστό νερό που ανέβλυζε. « Και η τέταρτη έβγαζε νερό, που ζεστό έτρεχε σαν έδυαν οι Πλειάδες και παγωμένο κρύσταλλο μέσα από τον κούφιο βράχο πήδαγε σαν οι Πλειάδες στον ουρανό ανέβαιναν. Τέτοια αξιοθαύμαστα έργα μες στο βράχο».( Η τέταρτη βρύση στο παλάτι του Αιήτη ).

Ηλιακή ενέργεια:

Μετά παρακάλεσε το Θεό Ήλιο να τον βοηθήσει έτσι ώστε οι Λήμνιοι να χρησιμοποιούν τη δύναμή του και να την αποθηκεύουν όταν έχει συννεφιά ή κακοκαιρία.

Ο Ήλιος ευχαριστημένος από το χρυσό άρμα που του είχε κατασκευάσει ο Ήφαιστος του έδωσε οδηγίες για να κατασκευάσει μαύρες πλάκες που εγκλωβίζουν τις ακτίνες του και παράγουν ενέργεια που μπορεί να αποθηκεύεται σε δοχεία ( ηλιακοί συσσωρευτές ) και να είναι ανεξάντλητη.

Ανακύκλωση & Αεριοποίηση βιομάζας ( αέριο σύνθεσης – syngas ):

Τέλος ο Ήφαιστος αφού είδε ότι από τις κατασκευές περίσσευαν πολλά κομμάτια, κατασκεύασε ένα τεράστιο χυτήριο πάνω από ένα πύρινο καζάνι όπου έριχνε τα περισσεύματα, τα έλιωνε και τα ξαναχρησιμοποιούσε ( ανακύκλωση ). Τον ατμό που έβγαινε με μεγάλη πίεση από το κάψιμο τον υλικών τον χρησιμοποιούσε για να κινεί τεράστιους έλικες   με γρανάζια που έκαναν αέρα και δρόσιζαν το εργαστήριό του ( ατμομηχανή – κλιματισμός ). Το μεγάλο μαύρο σύννεφο καπνού με τις βλαβερές και επικίνδυνες ουσίες που έβγαιναν από το λιώσιμο των υλικών το οδηγούσε με σωλήνες σε ένα τεράστιο δοχείο, όπου με τη βοήθεια του νερού το καθάριζε και έπαιρνε την ενέργειά του για να κινήσει ιπτάμενους μηχανισμούς (αέριο σύνθεσης).

Υδραυλικό δίκτυο σωληνώσεων :

Όπως και στο παλάτι του Αιήτη κατασκευάσαμε δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης που διατρέχει όλο το νησί με πόσιμο νερό εξυπηρετώντας τις ανάγκες των κατοίκων χωρίς περιορισμό.

Ταμιευτήρας:

Το νερό από την αφαλάτωση συγκεντρώνεται σε ταμιευτήρα- φράγμα, για να υπάρχει πλεόνασμα σε καιρό λειψυδρίας, ή όταν συμβεί κάποιο αναπάντεχο τεχνικό πρόβλημα και δεν μπορέσουν να δουλέψουν οι υπόλοιπες κατασκευές.

Το Project:

Υποβρύχιο:

Ο Ήφαιστος με το υποβρύχιό μας φτάνει στη Λήμνο και αναδύεται  από τη θάλασσα με τη μέθοδο της άνωσης βασισμένο στην αρχή του Αρχιμήδη. Το υποβρύχιο γεμίζει με νερό και καταδύεται. Μετά, με την παροχή αέρα από σωλήνα με τη μέθοδο της τρόμπας αδειάζει νερό, γίνεται πιο ελαφρύ και αναδύεται. Όταν αναδυθεί, θα τον πιάσει αισθητήρας απόστασης Α1.

Πλατφόρμα:

Μέσα σε δοχείο θα επιπλέει μια πλατφόρμα για μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων. Παράλληλα υπάρχουν τεράστιοι δυνατοί βραχίονες που ανυψώνονται πάνω από τη θάλασσα και «επικοινωνούν» το υποβρύχιο με τη στεριά. Όταν ο αισθητήρας απόστασης Α1 πάρει το ερέθισμα θα μεταδώσει εντολή σε κινητήρα Κ1 που θα κινήσει τους βραχίονες προς τα εμπρός μετακινώντας ταυτόχρονα την πλατφόρμα που θα μεταφέρει επιβάτες και προϊόντα στο λιμάνι της Λήμνου.

Κυματική ενέργεια:

Όταν η πλατφόρμα φτάσει στην ακτή, θα ενεργοποιηθεί  μαγνητική επαφή που θα κινήσει κινητήρα με έλικες και θα ανάψουν led δείχνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την ανεξάντλητη δύναμη των κυμάτων.

Ηλιακή ενέργεια:

Πάνω από τη μακέτα θα υπάρχει λάμπα που θα προσομοιάζει την ήλιο ο οποίος θα τροφοδοτεί το νησί με ενέργεια η οποία θα συσσωρεύεται από ηλιακούς συλλέκτες σε μπαταρίες. Θα υπάρχει μικρή φτερωτή που θα δείχνει την παροχή ηλιακής ενέργειας. Στην αρχή θα είναι αναμμένη η λάμπα, η φτερωτή και τα 3 κίτρινα ledπου δείχνουν ότι το νησί τροφοδοτείται με ενέργεια από τον ήλιο.

Όταν η πλατφόρμα φτάσει στο λιμάνι θα ανιχνευθεί από αισθητήρα απόστασης Α2. Ο κινητήρας Κ2 θα κινηθεί. Η λάμπα και τα ledείναι συνδεδεμένα με μαγνητική επαφή σε ρόλο διακόπτη. Όταν ο κινητήρας κινηθεί θα σβήσει η λάμπα και τα 3 κίτρινα led«λόγω κακοκαιρίας». Έτσι το νησί έχει ανάγκη από εναλλακτική μορφή ενέργειας.

Αιολική ενέργεια:

 Όταν ο αισθητήρας απόστασης Α2 πάρει το ερέθισμα θα μεταδώσει εντολή σε κινητήρα Κ2 να κινηθεί «σβήνοντας τον ήλιο». Μετά από χρόνο θα κινηθεί ανοδικά σε τελεφερίκ. Εκεί θα υπάρχει κατασκευή με μαγνητική επαφή σε ρόλο διακόπτη και θα ενεργοποιηθεί μια ανεμογεννήτρια δίνοντας ενέργεια στο νησί. Παράλληλα θα ανάψουν 4 κόκκινα ledπου δείχνουν ότι το νησί τροφοδοτείται από αιολική ενέργεια.

Μετά από χρόνο ο κινητήρας κινείται ενώ η ανεμογεννήτρια και τα 4 κόκκινα ledσυνεχίζουν να λειτουργούν που δείχνουν ότι το νησί τροφοδοτείται από αιολική ενέργεια.

Άρδευση:

Σε μικρή απόσταση ο κινητήρας σταματά σε ειδική κατασκευή με μαγνητική επαφή σε ρόλο διακόπτη και θα ενεργοποιηθεί η υπόγεια αντλία Σ1 για άρδευση θαλασσινού νερού από υπόγειο δοχείο στο δοχείο Δ1 που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού. Ταυτόχρονα θα ανάβει «πράσινο φλας» σημάδι ότι γίνεται η άντληση θαλασσινού νερού. Όταν το δοχείο γεμίσει ο κινητήρας κινείται σβήνει η αντλία και το φλας.

Το θαλασσινό νερό με τη μέθοδο των συγκοινωνούντων δοχείων ρέει στο δοχείο Δ2 που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού δίπλα στο δοχείο Δ1. Ο κινητήρας περιμένει μέχρι να γεμίσει το δοχείο Δ2.

Αφαλάτωση:

Στο δοχείο Δ2 θα υπάρχει μπλε μπογιά που σημαίνει ότι έγινε η αφαλάτωση. Ο κινητήρας ξεκινά και σε μικρή απόσταση σταματά σε ειδική κατασκευή με μαγνητική επαφή σε ρόλο διακόπτη και θα ενεργοποιηθεί η αντλία Σ2 που βρίσκεται μέσα στο δοχείο Δ2. Θα ανάψει «μπλε φλας», θα παραχθεί ατμός από εξάχνωση ξηρού πάγου, σημάδι ότι γίνεται αφαλάτωση και η αντλία θα διοχετεύσει νερό στον υδροστρόβιλο.

Υδροστρόβιλος:

Το νερό μέσα από σωλήνες ρέει από το δοχείο Δ2 και την αντλία στον υδροστρόβιλο. Θα ανάψουν πράσινα ledκαι led από τη φτερωτή του υδροστρόβιλου. Ο υδροστρόβιλος τροφοδοτεί το νησί με ενέργεια. Αυτό θα διαρκέσει μέχρι να γεμίσει το δοχείο Δ3. Τότε ο κινητήρας κινείται προς τα πίσω και τελειώνει η διαδικασία

Άρδευση πόσιμου νερού – Ταμιευτήρας ( Φράγμα ):

Ο υδροστρόβιλος τροφοδοτεί το νησί με πόσιμο νερό μέσα από σωλήνες  και αποταμιεύει το περίσσευμα σε φράγμα για μελλοντική χρήση στο δοχείο Δ3. Μετά τη χρήση το νερό αποταμιεύεται σε υπόγειο ταμιευτήρα.

Γεωθερμία:

Ο υδροστρόβιλος τροφοδοτεί το νησί με πόσιμο νερό μέσα από σωλήνες και αποταμιεύει το περίσσευμα σε φράγμα για μελλοντική χρήση. Μέσα στο φράγμα υπάρχει καραβάκι που επιπλέει. Όταν το δοχείο γεμίζει ανεβαίνει η στάθμη και το καραβάκι το πιάνει ο αισθητήρας Α3. Αυτός δίνει εντολή σε όχημα με κινητήρα Κ3 να κινηθεί πίσω και να ρίξει κομμάτι ξηρού πάγου σε δοχείο Δ4 που ήδη έχει μέσα ξηρό πάγο.

Σε μικρή απόσταση ο κινητήρας σταματά σε ειδική κατασκευή με μαγνητική επαφή σε ρόλο διακόπτη και θα ενεργοποιηθεί η υπόγεια αντλία Σ3 από δοχείο Δ5 και θα αντλήσει ζεστό νερό στο δοχείο Δ4 για να γίνει η γεωθερμική ενέργεια. Θα ανάψει φλας που θα δείχνει ότι η διαδικασία εκτελείται.

Λαστιχάκι θα παρέχει θερμότητα από τη γεωθερμία στο ενυδρείο μας δοχείο Δ6 που θα βρίσκεται δίπλα του.

Ανακύκλωση σκουπιδιών – Αεριοποίηση βιομάζας ( αέριο σύνθεσης – syngas ):

Μετά από χρόνο ο κινητήρας κινεί το όχημα εμπρός και η γεωθερμία σταματά. Το όχημα ρίχνει κομμάτι ξηρού πάγου σε δοχείο Δ6 όπου ήδη θα υπάρχει ξηρός πάγος. Σε μικρή απόσταση ο κινητήρας σταματά σε ειδική κατασκευή με μαγνητική επαφή σε ρόλο διακόπτη και θα ενεργοποιηθεί η υπόγεια αντλία Σ4 από δοχείο Δ5 και θα αντλήσει ζεστό νερό στο δοχείο Δ6 για να γίνει η ανακύκλωση σκουπιδιών και παραγωγή αερίου σύνθεσης – syngas.

Θα ανάψει φλας και ήχος που θα δείχνει ότι η διαδικασία εκτελείται. Μετά από χρόνο το όχημα γυρίζει στην αρχική του θέση και η διαδικασία σταματά.

Τέλος διαδικασιών και επαναφορά:

Ο Ήφαιστος αφού επιθεώρησε όλες τις μορφές ενέργειας , ευχαριστημένος γυρίζει πίσω. Το τελεφερίκ κινείται προς τα πίσω, η ανεμογεννήτρια σταματά και ο ήλιος ανάβει τροφοδοτώντας το νησί με ενέργεια. Η πλατφόρμα κινείται προς τα πίσω και σταματά. Το υποβρύχιο βυθίζεται.

Επίλογος:

Αυτό είναι το σενάριο βασιζόμενο στην ελληνική μυθολογία, που θα προσπαθήσουμε να το «πλέξουμε» με το Project μας, κάτι που οι περισσότερες ομάδες δεν κάνουν.

Θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο με σενάριο και πλοκή δένοντας τη μυθολογία με τη ρομποτική και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας στα πλαίσια του θέματος του διαγωνισμού για την ενεργειακή και οικονομική αυτάρκεια των νησιών μας. Το Project θα είναι έτοιμο για εκπαιδευτική χρήση από προπονητές ,μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς θα έχουν έναν οδηγό με πλοκή, σενάριο, ρομποτικές κατασκευές, προβλήματα που επιλύει και φωτογραφίες βήμα- βήμα όπως και βίντεο για να μπορέσουν να δημιουργήσουν το projectαυτό ή να το τροποποιήσουν δημιουργώντας το δικό τους σενάριο.

Αφιέρωση:

Το Project είναι αφιερωμένο στη Λήμνο, στην Πολεμική μας Αεροπορία και στην 130 Σμηναρχία Μάχης στο αεροδρόμιο της Λήμνου, όπου ο προπονητής μας υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην πολεμική αεροπορία.

« Αίεν Υψικρατείν »

«Αν τα όργανα επιτελούσαν τη δουλειά τους μόνα τους,

 δεν θα ‘χαν οι δεσπότες ανάγκη από δούλους»

Αριστοτέλης

ΟΜΑΔΕΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ 2019

3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας

GemmaRobot Neas Ionias

Project :  Αρχιπέλαγος Αιγαίο:

« Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά »

Μαθητές :

Άγγελος – Γεώργιος Μαστοράκης

Δημήτριος Πατσιλής

Δημήτριος Ρεμούνδος

Απόστολος Φούρλας

Σεσίλια  – Σταυριανή Αναστασίου

Μαρία Δρακάκη

«WeDo 2.0 Ποδόσφαιρο»

GoalRobotNeasIonias 1

Project : «WeDo 2.0 Ποδόσφαιρο»

Μαθητές :

Δημήτριος Γεραλής

Γεώργιος Νικηφοράκης

Κωνσταντίνος – Ορφέας Πρίντζιος

GoalRobotNeasIonias2

Project : «WeDo 2.0 Ποδόσφαιρο»

Μαθητές :

Χρήστος Κοντονής

Αντώνιος Κορφιάτης

Προπονητής των ομάδων : Κωσταγιάννης Δημήτριος

  • Share This: